Foto benyt menu til venstre under Kirurg

Artsbeskrivelser lige nu

Artsbeskrivelser lige nu
Acanthurus leucosternon 23cm
Acanthurus lineatus 38cm
Acanthurus triostegus 26cm
Acanthurus xanthopterus
Ctenochaetus hawaiiensis (sort Kirug) 28cm.
Ctenochaetus striatus
Ctenochaetus strigosus 18cm
Ctenochaetus tominiensis
Naso lituratus 46cm
Naso vlamingi (Bignose unicorn) 60cm.
Paracanthurus hepatus (blå palet) 31cm.
Zebrasoma flavescens (gul Kirug) 20cm.
Zebrasoma veliferum 40cm

Paracanthurus hepatus (blå palet) 31cm

Flot Kirug.
Får nemt hvide pletter, men er den først tilvænnet og fedet op, så er den lige så nem som alle andre, bare man holder værdierne stabile og ikke har mere agressive fisk i akvariet, som generer dem.

Jeg vil tilråde kun at have en enkelt i akvariet, de kan være temmelig agressive overfor samme art når de bliver kønsmodne.

Kræver et stort akvarie, efter min mening hører Kiruger aldrig hjemme i akvarier mindre end 2 meter, selv det er langt fra nok.

Jeg har altid købt store fisk som små og når de så er ved at være for store så har jeg byttet eller solgt dem.
En fisk fra et velholdt privat akvarie, er altid 1.000 gange bedre end en fisk fra en forhandler, logikken er til at få øje på ;)

HUSK:
Der findes ingen undskyldning for ikke at bruge et karantæne akvarie, det kan aldrig være andres end din egen skyld, hvis du får sygdom eller parasitter i akvariet.

Et af mine karantæne akvarier

Det her 200 liters karantæne akvarie kørte jeg med i flere år.

Det kørte billigt med meget lidt lys, en lille skummer og vandskift.

Det var ikke pænt, men jeg kunne da holde ud at se på det.

Naso vlamingii (Bignose unicorn) 60cm

Naso vlamingii (Bignose unicorn) 60cm

En fisk der under ingen omstændigheder kan gå i et privat akvarie som voksen.
Har du den i flere år og den begynder at blive for stor, så lav en aftale med et af de offentlige akvarier om de evt vil overtage den, de plejer at være utroligt venlige, de betaler selvfølgelig ikke for den.

Som unger lever den på koralrevet, som voksen i frit vand, men i nærheden af koralrevet.

Dybde 1 - 50 meter.
Ungfisk ca. 5 - 15 meter
Voksne ca. 10 - 25 meter

Foder i naturen:
fiskelarver, mikroalger, Zooplankton, Macroalger

I Akvariet kan man fodre tæt på naturligt.
Spirulina alger, Tang, Frossent Sea Weed (alger), Zooplankton, Levende Artemia (voksne), frossent Artemia, rejer, blæksprutter osv (med vitaminer)

En meget nem fisk, der nemt spiser og falder til.
Flere jeg kender, har været ude for samme tillid fra fiskens side, som jeg, hvilket gør hobbyen lidt sjovere, men pas på den bliver stor, meget stor.

Naso vlamingii (Bignose unicorn) 60cm

Ham her har en helt speciel historie.
Jeg blev ringet op kl 20.30 fra Horsens om jeg ville have en picasso og Nasoen, Picassoen havde taget en bid af en anden fisk og Nasoen, kunne han bare ikke lide, så jeg startede bilen kl 21 0g var hjemme igen kl 02.30.
Han var godt nok lille og så lidt skrøbelig ud, jeg havde ham alligevel i næsten 4 år, desværre mistede jeg den pga dumhed.

Når der kom folk han kendte, så stod han i hjørnet med næsen over vandet og ventede på at folk nussede ham på næsen - var det folk han ikke kendte, eller var der mange mennesker, så gemte han sig i 3-5 minutter, blev helt hvid eller kul sort og kom så langsom frem.

Satte jeg hånden ned i akvariet og lukkede hånden halvt, så svømmede han ind i hånden og lagde sig ned, så jeg kunne kradse ham på siden, gjorde jeg ikke det, så bevægede han sig selv frem og tilbage, det havde selvfølgeligt intet med mig eller andre at gøre, den troede sandsynligvis at jeg/vi pudsede den.

Den startede sit liv i et 200 liters akvarie, 250 liter, 540 liter og tilsidst i et 1.000 liters sammen med mine koralhajer (45 og 50cm.)

Jeg havde fået fat i 6 biletter til ACDC koncerten i København, men 45 minutter før vi skulle køre kom en kæmpe Søanemone ind i pumpen, med det resultat at jeg måtte blive hjemme og skifte vand (14 års venten på ACDC var forgæves) dagene efter fik han hvide pletter, så mange som jeg aldrig har set før - han kom i ferskvandsbad, dag 1 i 30 minutter og dag 2 i 40 minutter, det turde jeg godt da jeg vidste at vandet var godt og fisken var i særdeles god foderstand.

Alle parasitterne forsvandt, men der gik 2 måneder før jeg kunne få ham til at lægge sig i hånden igen, de første gange bed han mig, jeg fik simpelthen et chock.

Han døde desværre en nat, hvor han tydeligt var jagtet at hajen, så han havde kilet sig fast imellem en Atoll keramik og akvarieruden, det er første gang jeg har stået med tårer i øjnene pga. èn fisk, videoovervågningen viste at hajen havde fået fat i et eller andet (spiseligt) og derefter gik den efter Nasoen.

Hajerne er totalt fredelige og lidt dovne til dagligt (jeg har stadigvæk hajerne 2011) men kan de lugte mad, så er helvede løs, efter den episode har jeg ikke mere fisk sammen med hajerne.

Dumhed og min egen skyld, satme ærgeligt.
Jeg havde overvåget akvariet med kamera med natlys og fulgt dem nøje i over halvt år og jeg troede ikke det ville give problemer, men nogle gange bliver man klogere.
Den var knap 30 cm da den døde.

Ctenochaetus hawaiiensis 28cm.

Ctenochaetus hawaiiensis 28cm.

En meget flot Kirug.

Den har de flotte farver som ungfisk, som voksen bliver den ensfarvet mørk olivengrøn med linier/striber, mindre atraktive farver for at sige det mildt ;)

Foder:
2 - 3 x dagligt, mindst.
Varieret fodring, men mest grønt, en klemme med sugekop er en god måde at aktivere dem lidt på og samtidigt kan man vise den at der ikke er fare på færde når den er fremme, pas på pludselige bevægelser i starten.

De bruger hele dagen på at græsse alger.
De får som alle Kiruger relativt nemt hvide pletter, som ikke kan behandles i akvarier med koraller og andre Invertebrater, det er en rigtig god ide at have et lille hold pudserejer (Lysmata amboiensis, er den mest aktive) - så vil fisk der har parasitter selv svømme ned til rejerne for at blive pudset, kan være et sjovt syn.

Den er ikke specielt agressiv, så den kan normalt nemt holdes med andre fisk, dog ikke samme slags eller fisk med samme mønstre, pas på den kan nemt presses af andre mere agressive Kiruger.

Zebrasoma flavescens (gul Kirug) 20cm.

Zebrasoma flavescens (gul Kirug) 20cm.

En flot fisk, som lyser op i akvariet.

I naturen går de tit i school's, store grupper af samme fisk.
De yngler både som par og i grupper (naturen)
Den er rigtig god til at holde de grønne alger nede, men den kommer hurtigt til at eje akvariet og nye fisk får tit en temmelig hård medfart.

Hvis dit akvarie ikke er meget stort, så vil jeg anbefale kun at have en.
Jeg har prøvet dem fra 112 liter til 1.000 liter og hver gang er der blevet problemer når de er blevet større sandsynligvis når de begynder at blive kønsmodne, jeg kender flere eksempler på at det indtil videre er gået godt med flere, men jeg kender mange, mange flere hvor det er gået galt, så pas på.

Foder: Grønt.
Spinat, spirulina alger, Sea Weed (frisk frosset tang), salat, algepellets - der kan supleres med frostfoder, der tilsætter jeg vitaminer.

Lever i naturen fra 2 - 46 meter.

70% af alle gule Kiruger i akvarierne kommer fra Hawaii

En hårdfør fisk.

Jeg har ikke haft problemer med at sætte dem sammen med mindre fisk og fisk fra andre arter, men tit haft problemer med kiruger og større fisk ;)

På billedet slås 2 gule Kiruger med en kuglefisk (Diodon holocanthus)
om en levende fjordreje.
Et af de morsomme indslag i min hobby var da jeg havde 2 gule Kiruger gående sammen med 4 Kuglefisk (Diodon holocanthus) og 10 Tomatklovnfisk (klovnfiskene var en klar fejl) en morgen jeg kom ned i kælderen til mine akvarier havde Kuglefiskene (Diodon holocanthus) ædt alle deres finner, så de måtte hurtigt flyttes, finnerne voksede dog hurtigt ud igen og jeg slap for at de fik Fungus (svamp) - desuden fandt jeg senere ud af at Tomat Klovnfisk ikke er den bedst egnede klovnfisk til akvarier, de kan være utroligt agressive når de bliver voksne (kønsmodne).

Ctenochaetus tominiensis

Naso lituratus 46cm

Ctenochaetus striatus

Acanthurus lineatus 38cm

Zebrasoma veliferum 40cm

Ctenochaetus strigosus 18cm

Acanthurus leucosternon 23cm

Acanthurus xanthopterus

Acanthurus triostegus 26cm

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

05.09 | 16:26

hej kan man låne/ leje et bor

...
08.07 | 23:51

Hej.
Jeg har forelsket mig i et saltvandsakvarie, men er usikker på, hvor stort akvariet skal være? Håber du kan hjælpe mig 😊
Hilsen Michella.

...
14.01 | 11:42

den er pænt jeg ville have den lol!!!!

...
14.09 | 15:58

hej med jer

ville høre om der var nogle der kunne hjælp mig med at finde et sted hvor jeg kan købe koral vogter (Neocirrhites )

hilsen camilla

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE